La mirada de l'artista: representacions pictòriques de la ciutat al llarg de la història (Mariona Millà, 15/1) (Finalitzada)
La ciutat medieval i màgica a través de la novel·la La filla de Lilith (Glòria Sabaté, 22/1)
La ciutat modernista que mira a Europa a través de la novel·la L'hospital dels pobres (Tània Juste, 29/1)
La ciutat romana i els orígens a través de la novel·la A Bàrcino (Maria Carme Roca, 5/2)
La ciutat de la moda a través de la novel·la Somnis a mida (Núria Pradas, 12/2)
La ciutat al cinema. Història d'una seducció (Enric Folch, 19/2)
L'art d'explicar l'art. Una aproximació a obres d'art de tots els temps (Enric Nogueras, 5/3)
Com es munta una exposició avui (Carmen Corbera, 12/3)
Dones artistes oblidades a partir de la novel·la Amor a l'art (Tània Juste, 19/3)
Viatge per la pintura: claus per entendre l'art i comprendre els artistes (Mariona Millà, 26/3)
El cinema i les arts: influències de la pintura i artistes a la pantalla (Judith Vives, 2/4)
Ana Maria Matute, la gran dama de Barcelona, va creure sempre que la màgia, la fantasia, la imaginació l’ajudaria a crear una ficció per sobreviure i entendre la realitat. Una realitat molt dura. Va pertànyer a una generació d’escriptors, marcada per la Guerra Civil. Els nens perduts de la guerra. La infantesa i l’adolescència ocupen un paper central en la seva literatura.
Matute va escriure també per denunciar una realitat aparentment invisible, rescatar-la de l‘oblit a la qual tan sovint la sotmetem a la nostra vida qüotidiana. Una realitat que només es pot assumir a través de crear i recrear un altre món. I des d’aquest nou món, bastir un relat amb les paraules per criticar una situació i mirar d’aportar solucions.
Matute retrata la societat de l’època a través de la mirada d’uns joves que no estava exempta de màgia.
Des de l’aparició dels 37 llibrets amb les primeres històries de Sherlock Holmes traduïdes al català l’any 1908 ha plogut molt. El gènere negre a casa nostra ha fluctuat des del menyspreu a la normalització i quan als anys 30 tot semblava preparat per dignificar el gènere, la guerra va posar un nou parèntesi a la narrativa detectivesca a casa nostra.
Seguirem les petjades criminals de la nostra narrativa més negra en aquesta xerrada amb dues escriptores que també conreen el gènere.
Passejarem pels carrers de la Barcelona del segle XIV, una ciutat plena de convents, horts i obradors, dels Palau Reial Major i el Palau de la Reina, del call jueu i d'esglésies que tenen un origen antic i precristià.
Una ciutat que bull d'activitat reclosa en les seves muralles.
Per commemorar els 10 anys de la publicació de la novel·la L’hospital dels pobres i de l’obertura al públic del Recinte Modernista de Sant Pau, farem una visita a l’escenari del llibre per excel·lència. Una introducció històrica a la Barcelona del tombant del segle XIX al XX i al que va significar l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau per als seus ciutadans. Recorrerem els pavellons modernistes i llegirem alguns dels fragments clau de la novel·la.
© Drets d'autor. Tots els drets reservats.
Necesitamos su consentimiento para cargar las traducciones
Utilizamos un servicio de terceros para traducir el contenido del sitio web que puede recopilar datos sobre su actividad. Por favor revise los detalles en la política de privacidad y acepte el servicio para ver las traducciones.